Enterocolita la copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În perioada vară-toamnă, numărul de îmbolnăviri de enterocolită la copii explodează din diverse motive. Unii copii se întorc cu enterocolita de pe litoral, acolo unde au petrecut vacanța împreună cu părinții și au mâncat vreun aliment contaminat, în timp ce alții se întorc cu enterocolita de la grădiniță sau de la școală. Desigur, cauzele acestei afecțiuni sunt mult mai multe și le vom discuta pe larg în ceea ce urmează.

Care sunt cauzele enterocolitei la copii?

Copiii sunt mult mai afectați de enterocolită decât adulții deoarece organismul lor este mai sensibil, iar sistemul imunitar nu este foarte puternic pentru a putea face față unei infecții cu diverse virusuri sau paraziți. De asemenea, copiii își petrec și mult timp în medii aglomerate cum ar fi creșa sau grădinița acolo unde transmiterea virusurilor sau a bacteriilor se poate face foarte ușor.

Cea mai frecventă cauză de enterocolită la copii (prezentă în aproximativ jumătate din cazurile de îmbolnăviri) este rotavirusul, pe care cei mici îl pot lua de la o persoană bolnavă sau dacă au intrat în contact cu un obiect contaminat. Însă, copiii se pot confrunta și cu o enterocolită bacteriană sau parazitară care apare în urma infectării cu microbi pe care îi găsim în alimentele sau sursele de apă contaminate. O altă cauză a apariției enterocolitei la copii și care se leagă de infectarea cu bacterii sau paraziți este igiena precară. Copiii ar trebui să fie învățați încă de la o vârstă fragedă să se spele pe mâini ori de câte ori folosesc toaleta, înainte de a mânca, dar și după ce se ridică de la masă. De asemenea, spălatul pe mâini după intrarea în contact cu o persoană bolnavă sau cu un obiect contaminat este obligatorie, iar aceste reguli sunt de folos mai ales atunci când cel mic merge la grădiniță sau la școală, acolo unde riscul de transmitere a microbilor și respectiv de îmbolnăviri este mult mai mare.

În cazul sugarilor, diareea caracteristică enterocolitei poate să apară și ca urmare a alimentației exclusive de la sân, mai ales în prima lună de viață. De vină este un deficit fiziologic enzimatic de lactază a sugarilor, dar și oboseala fizică și psihică a mamei care poate afecta calitatea laptelui și poate determina apariția acestor scaune moi. Acest tip de enterocolită nu este unul grav, iar pentru ameliorarea simptomelor se recomandă de multe ori administarea probioticelor atât în cazul sugarului, cât și în cazul mamei.

Cum se manifestă enterocolita la copii?

În funcție de vârstă, enterocolita la copii se manifestă diferit. Spre exemplu, în cazul bebelușilor, enterocolita se manifestă prin stări de agitație și plâns, refuzul hranei, febră moderată sau chiar mare în unele cazuri, vărsături, erupții tegumentare și uneori, inflamarea zonei faringiene. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani, enterocolita se manifestă aproximativ la fel ca în cazul sugarilor, cu mențiunea că în cazul lor anumite simptome precum greața, durerile abdominale sau lipsa poftei de mâncare sunt mult mai pronunțate.

Enterocolita la copii cu vârstă mai mare de 5-6 ani se manifestă prin diaree, dureri abdominale, vărsături, dureri în gât, și uneori febră. Dacă în cazul sugarilor aveam de-a face și cu erupțiile pe piele, în cazul copiilor cu vârste mai mari, acestea nu se regăsesc printre simptomele enterocolitei.

Cum se tratarează enterocolita la copii?

Există două tipuri de tratament în cazul enterocolitei la copii: cel profilactic sau preventiv, care include respectarea regulilor de igienă și vaccinarea, și cel curativ care se aplică atunci când cel mic a fost infectat cu vreun virus sau microb și presupune un regim alimentar mai strict și tratament medicamentos. Din nou, tratamentul în cazul enterocolitei la copii diferă în funcție de vârsta acestora.

Tratamentul enterocolitei la sugarii de până la 6 luni

În cazul sugarilor hrăniți exclusiv de la sân, tratamentul constă în administrarea unor probiotice atât mamei cât și copilului timp de 7 zile. În această săptămână, se recomandă ca mama să aibă un regim alimentar mai strict. În cazul sugarilor care sunt hrăniți atât de la sân, cât și cu lapte praf, se recomandă hrănirea la intervale de timp mai dese pentru a preveni deshidratarea și prepararea laptelui praf cu ajutorul apei de orez.

În cazul în care sugarul are mai mult de 7 scaune moi pe zi, este obligatoriu consultul medical de urgență. Același lucru este indicat și în cazul în care cel mic se confruntă cu vărsături, mai ales atunci când acestea au loc în timpul mesei sau imediat după o masă deoarece riscul de deshidratare este mare. Un consult medical specializat va ajuta la stabilirea precisă a diagnosticului și a unui tratament potrivit.

Tratamentul enterocolitei la sugarii cu vârsta mai mare de 6 luni

În cazul sugarilor cu vârsta mai mare de 6 luni, lucrurile se schimbă deoarece în cazul lor are loc și diversificarea alimentației. În acest sens, pentru ameliorarea simptomelor provocate de enterocolită se poate da sugarului supă cu morcovi, dovlecel și orez pasat, măr copt, banană, ceai de mentă și apă plată în care au fost dizolvate săruri minerale (mai ales în cazul în care sugarul varsă iar riscul deshidratării este mare).

Tratamentul enterocolitei la copii mai mari de 1-2 ani

Tratamentul enterocolitei la copii cu vârsta mai mare de 1-2 ani, tratamentul acționează în 3 direcții: scăderea febrei, hidratarea copilului și dieta alimentară. Scăderea febrei este importantă pentru confortul celui mic. În cazul copiilor cu vârsta mai mare de 1-2 ani, se pot administra antiinflamatoare cum ar fi Ibuprofen sau Paracetamol, dar doar la indicațiile medicului. Alternativ, poți încerca să scazi febra celui mic prin învelirea lui într-un cearșaf ud pe care să îl schimbi din 5 în 5 minute, această fiind o metodă de scădere instant a febrei.

Următorul pas pentru a trata enterocolita la copii este hidratarea acestora. Diareea, alături de vărsăturile frecvente, pot provoca apariția sindromului de deshidratare acută. Este important de reținut faptul că după episoadele de vărsături, nu se mai administrează alimente solide, ci se are în vedere în mod special restabilierea nivelul optim de apă din organismul copilului. În acest sens, în primele 6 ore hidratarea se va face în cantități mici, progresive (1-2 lingurițe la 10-15 minute), cu ajutorul apei plate, a ceaiului de mentă sau a sărurilor minerale dizolvate în apă.

După ce copilul a fost hidratat suficient, iar vărsăturile au încetat, se pot introduce alimentele solide în dieta sa. Se poate începe cu măr copt, banană, crutoane sau zeamă de supă de legume, pilaf dietetic, paste făinoase, etc. Toate aceste alimente se vor introduce treptat, în funcție de modul în care copilul acceptă mâncarea. În momentul în care febra a scăzut de tot, se poate încerca și introducerea cărnii, doar dacă cel mic o acceptă. Este important să eviți, cel puțin pentru 2-3 săptămâni, alimente precum: laptele care conține lactoză, smântâna, iaurturile, brânzeturile, fructele crude (în afară de banană), legumele (roșii sau castraveți), prăjiturile, înghețata și dulciurile în general.

Cum poate fi prevenită enterocolita la copii?

Una dintre cele mai bune metode de prevenție a enterocolitei la copii este vaccinarea. Infecția cu rotavirus este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care apare în cazul copiilor de până la 2 ani și care poate avea o evoluție extrem de severă, ajungându-se chiar la deces în anumite cazuri. Vaccinarea împotriva rotavirusului poate să fie efectuată între vârsta de 2-6 luni și se administrează în 2 doze.

O altă regulă de prevenție a enterocolitei la copii este păstrarea unei igiene personale corespunzătoare. De aceea, este important să îl înveți pe cel mic încă de la o vârstă fragedă să se spele pe mâini ori de câte ori folosește toaleta, înainte de masă sau după ce s-a jucat cu vreo jucărie de la grădiniță. Un alt lucru pe care orice copil ar trebui să îl știe este să nu mănânce fructele nespălate. Desigur, un copil nu va ajunge întotdeauna la o sursă de apă ca să își spele un fruct pe care va dori să îl mănânce, însă, este important ca el să învețe să te roage să îi speli fructul înainte de a-l mânca. Mai mult decât atât, ai grijă ca toate fructele să fie foarte bine spălate, inclusiv cele a căror coajă va fi îndepărată, cum ar fi citricele, deoarece cel mic poate lua pe mâini microbii aflați pe coaja fructului și îi poate transfera în interiorul fructului.

Dacă mergeți în concediu într-o destinație necunoscută, ai grijă să ai întotdeauna la îndemână șervețele umede sau un gel dezinfectant cu care să îl poți șterge pe cel mic pe mâini. Tot în concedii trebuie să fim extrem de atent la alimentele consumate și la sursele de apă. Alimentele trebuie păstrate la rece, mai ales în zilele toride de vară, în condiții extrem de igienice. Nu întotdeauna poți ști cum sunt depozitate alimentele în cadrul unui restaurant, însă, este bine să alegi întotdeauna doar localurile un pic mai scumpe, care ție ți se par de încredere. Eventual, dacă destinația unde ai călătorit are un lanț de restaurante la care tu obișnuiești să mănânci acasă, nu ezita să mergi în acele restaurante, mai ales atunci când ai un copil mic și nu îți permiți să faci tot felul de experimente culinare.

Când sunteți acasă, ai grijă ca farfuriile și tacâmurile să fie foarte bine spălate și dezinfectate atunci când este cazul, iar alimentele să fie preparate termic foarte bine pentru că una din cauzele enterocolitei la copii poate fi și gătirea insuficientă a unui anumit tip de carne (în procesul de gătire termică are loc distrugerea tuturor bacteriilor și a microbilor). Nu în ultimul rând, se recomandă să nu îi dai celui mic să bea lapte nepasteurizat deoarece acesta poate să conțină multe bacterii sau paraziți care pot provoca apariția enterocolitei la copii.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *